LONDEN TIP 1: WINKELEN

Het zal niemand verbazen dat je in een wereldstad als Londen uitstekend kunt winkelen. Het aanbod van winkels en producten is enorm groot. Er is echt voor ieder wel wat wils te vinden. natuurlijk vind je in Londen (grote) filialen van nationale en internationale ketens. Veel grote merken hebben zelfs meerdere winkels in Londen om er zeker van te zijn dat ze een zo groot mogelijk deel van hun doelgroep bereiken. Winkelen in Londen doe je vooral voor je plezier, niet om goedkoop uit te zijn. Zelfs bij een vrij gunstige koers van de euro ten opzichte van de Britse pond zal shoppen in Londen zelden betekenen dat je voor weinig geld veel kunt kopen. Er zijn wel wat uitzonderingen. Zo is de vestiging van Primark in Oxford Street een uitstekende plek om voor vrij weinig geld tassen vol met kleding en accessoires te kopen. Moet je daarvoor speciaal naar Londen gaan? Nee, want Primark-winkels vind je ook in Nederland. Het is echter wel prettig dat je tussen de vele duurdere winkels een zeer betaalbaar alternatief als Primark aan te treffen. het zorgt ervoor dat je na een (mid)dag winkelen niet met lege handen of een lege portemonnee terugkomt in je hotelkamer of appartement.

Winkelstraten en wijken

Londen telt enorm veel winkels, winkelstraten, winkelwijken en ook wat winkelcentra. Omdat de meeste winkelstraten al tientallen tot soms honderden jaren oud zijn, telt het centrum van Londen in verhouding tot jongere steden vrij weinig winkelcentra. Het grootste deel van het winkelen gebeurt toch in sfeervolle straten en wijken. Waar je het beste kunt gaan winkelen hangt vooral af van je winkeldoel. Over het algemeen geldt in Londen, net als in zoveel steden, dat hoe drukker een winkelstraat is, des te duurder de huurprijs van de winkelpanden is. Dat betekent dat in dit soort straten bijna alleen nog maar plek is voor de grote merken. Zo zul je in straten zoals Oxford Street en Regent Street bijna alleen maar winkels van bekende ketens tegenkomen. Vaak gaat het ook nog eens om enorm grote filialen. Zo is de Disney Store aan Oxford Street de grootste van Europa, is de Primark een uitdaging voor de doorgewinterde shopaholic en is de Debenhams-vestiging in Oxford Street ook zeker een bezoekje waard.

De beste straten om te winkelend je vooral in West End. Oxford Street, Regent Street, Bond Street, Belgravia en Sloane Street zijn prima winkelstraten. Vooral tijdens de Kerstperiode is het hier heerlijk shoppen. Dat weten veel mensen, waardoor de straten in de decembermaand vaak extra druk zijn. Ook Knightsbridge is erg populair om te gaan winkelen.

Oxford Street

Markten

In een grote stad als Londen worden een groot aantal markten gehouden. Van groenten tot delicatessen, van antiek tot snuisterijen en van toeristenprullaria tot mode. Alles is te koop op de uiteenlopende markten van Londen. De meeste van deze markten zijn niet of amper de moeite voor toeristen, tenzij je van plan bent om zelf te gaan koken tijdens je vakantie in Londen. Dan kan het juist leuk zijn om bijvoorbeeld op Borough Market heerlijke verse ingrediënten te kopen om vervolgens zelf een lekkere maaltijd mee te maken.

Voor toeristen de twee meest interessante markten zijn de verderop beschreven Covent Garden Market en de Camden Market. Deze dagelijkse markt is een grootschalig evenement die eigenlijk uit zes markten in de wijk Camden bestaat. Op onze pagina over Camden Market lees je meer over deze geweldige plek.

Harrods

Waarschijnlijk is het warenhuis Harrods de meest bekende winkel van Londen. Dit warenhuis ligt aan Brompton Road (bij metrostation Knightsbridge) en stamt uit het jaar 1834. Met een omzet van bijna een miljard euro per jaar is dit luxe warenhuis één van de meest succesvolle winkels ter wereld. Harrods beslaat een oppervlakte van 20.000 vierkante meter en is goed voor ruim 90.000 vierkante meter aan winkeloppervlakte. In plaats van grote ruimtes is Harrods ingedeeld in ongeveer 300 afdelingen, die verspreid zijn over een groot aantal kleinere ruimtes op 7 verdiepingen. Harrods heeft een productaanbod waar veel andere winkels ophouden. Hier vind je schoenen, kleding, tassen en andere accessoires van de grote designermerken. Wie bijvoorbeeld een nieuwe tas wil kopen die kan kiezen uit honderden modellen van tientallen merken. Sommige merken krijgen wat extra exposure binnen het enorme winkelpand.

Vrouwen zullen vooral de afdelingen met mode, accessoires, parfum en schoonheidsproducten opzoeken. Voor mannen is er een high-end electronica afdeling en een speciale miljonairs-rij waar je unieke producten kunt kopen zoals gesigneerde voetbalshirts van Engelse voetbalteams, persoonlijke onderwaterscooters en verschillende collectors-items op het gebied van muziek en film. Kinderen zullen zich prima vermaken op de speelgoedafdeling. Het speelgoed dat hier verkocht wordt gaat soms veel verder dan wat je in een gemiddelde speelgoedzaak aantreft. Zo kun je hier ‘speelgoedauto’s’ kopen die meer dan 50.000 euro kosten. Je kind kan er zelf in rijden met een maximum snelheid van 30 kilometer per uur en een vriendje of vriendinnetje meenemen. Let ook goed op de demonstraties die gegeven worden. Soms ontdek je hier geweldig speelgoed dat je in Nederland niet of nauwelijks kunt kopen.

Voor liefhebbers van eten en drinken biedt Harrods prachtige levensmiddelenafdelingen, waar je onder andere de beste zalm en kaviaar kunt kopen maar ook een aanbod aan chocolade en bonbons waar menig Belgische chocoladewinkel jaloers op kan zijn. Wie ter plaatse wil genieten van een hapje of drankje die kan dat doen in één van de meer dan twintig restaurants en eetgelegenheden.

Hamleys

In Londen vind je de oudste en grootste speelgoedwinkel ter wereld: Hamleys. De vestiging aan Regent Street omvat maar liefst zeven verdiepingen en is een waar walhalla voor speelgoedliefhebbers. Niet alleen kinderen kunnen hier terecht voor de laatste nieuwe speeltjes, ook volwassenen kunnen hier uiteraard de laatste miniatuurtreinen, modelauto’s of spellen kopen. In de winkel wordt op verschillende plekken speelgoed gedemonstreerd. Wie Londen bezoekt met kinderen moet absoluut een bezoekje brengen aan deze geweldige speelgoedwinkel.

Covent Garden

De naam Covent Garden kom je veel tegen in reisgidsen en websites over Londen. De reden dat deze wijk veel genoemd wordt is de Covent Garden Market. Deze verzameling van vier markten behoort tot de populairste van Londen. Rondom en tussen de markten zijn verschillende winkels en horecagelegenheden te vinden. Hier vind je onder andere winkels van Accessorize, Dior, Burberry, Chanel, Swarovski en UGG Australia. Covent Garden is door de combinatie van winkels en marktkraampjes een plek waar je prima kunt winkelen. Houd er rekening mee dat het in het weekeinde, met name op zondagmiddag, erg druk kan zijn in Covent Garden.

Vintage

Liefhebbers van vintage kleding weten al lang dat Londen dé plek is om goede vintage spullen te kopen. Verspreid over Londen vind je tientallen vintage winkels waar je kleding en accessoires kunt kopen vanaf de jaren twintig tot de jaren tachtig. Door het enorme aanbod zijn de prijzen vrij schappelijk, hoewel het wel veel uitmaakt waar je gaat shoppen. De conditie van de kleding varieert. Hoe delicater de gebruikte stoffen, des te lastiger het is om mooie exemplaren te vinden. Wie geen echte vintage kan/wil betalen die kan ook voor nieuwe kleding in vintage look gaan. Ook hiervan is het aanbod in Londen best groot, onder andere op de markten van Londen. Een goede markt om vintage-look kleding te kopen is Buck Street Market, één van de markten van Camden Town.

Boeken

Voor boekenliefhebbers die hun hand er niet voor omdraaien om een Engelstalig boek te lezen is Londen dé stad om boeken te kopen. Het aanbod van nieuwe en tweedehands boeken is enorm groot en ondanks de steeds verder toenemende populariteit van online boeken kopen zie je in Londen nog vrij veel boekenwinkels. In de Britse hoofdstad zijn zelfs de twee grootste boekenzaken van Europa gevestigd: het onafhankelijke Foyles (Charing Cross Road) en de acht verdiepingen tellende winkel van Waterstones aan Piccadilly. Waterstones heeft maar liefst dertien kilometer aan boeken, als je deze allemaal achter elkaar zou plaatsen. De prijzen voor Engelstalige boeken ligt over het algemeen gunstiger dan de Nederlandse vertalingen van diezelfde boeken. Veel titels zijn in het Engels ook eerder beschikbaar dan de Nederlandse edities. Voor fanatieke lezers een extra reden om een Londense boekenwinkel binnen te stappen.

boeken

Prijsniveau

Londen is geen stad waar je per definitie naartoe gaat vanwege de lage prijzen. Als je de prijzen van de meeste artikelen bekijkt dan zul je weinig verschil zien met wat je in Nederland of België betaalt. Toch zijn er in Londen zeker wel koopjes te vinden. Zo kun je op de vele markten van Londen ongetwijfeld leuke dingen vinden waarvoor je minder betaalt dan een winkel in Nederland. Omdat het aanbod van spullen ook anders is dan in Nederland, is het zeer goed mogelijk dat je in Londen al producten in de voordeelbakken aantreft die in Nederland nog voor de volle mep aangeboden worden. Een belangrijke factor bij het prijsniveau blijft uiteraard de wisselkoers tussen de euro en het Britse pond. Bij een dure pond is het voor Europeanen uit de eurozone duur winkelen in Londen.