LONDEN TIP 7: CAMDEN MARKET

Camden Town is een populair gebied binnen de regio Groot-Londen. Camden Town ligt ten noorden van het centrum van Londen en wordt ook weleens ten onrechte aangeduid als Camden, wat eigenlijk de naam is voor het grotere bestuurlijke gebied waarin Camden Town ligt. Camden dankt haar populariteit vrijwel geheel aan de Camden Market, wat feitelijk een verzamelnaam is voor de verschillende markten die in Camden Town liggen. De Camden Market is enorm populair. Met ongeveer 100.000 dagelijkse bezoekers in het weekeinde en naar schatting zo’n 25 tot 30 miljoen bezoekers op jaarbasis is de Camden Market één van de grootste bezienswaardigheden van Londen. Camden Town zelf behoort momenteel tot de hipste stukken van Londen. Het wordt door een breed publiek, maar vooral ook door jongeren goed bezocht.

Gevels

Kenmerkend voor het uiterlijk van Camden Town zijn de gevels. De commerciële panden in Camden High Street zijn steeds vaker een kunstzinnige uiting van wat er in het pand aangeboden wordt. Voor fotografen vormen de gevels dan ook een onuitputtelijke inspiratiebron. Menig gevel in Camden Town wordt dan ook op de gevoelige plaat vastgelegd. Nog een leuk voorbeeld van fraai gedecoreerde gevels zijn de woningen aan de westelijke kant van Hartland Road. Hier staat een rijtje van ongeveer vijftien panden die allemaal in een verschillende pasteltint geschilderd zijn. Een prachtig plaatje in een zijstraat die slechts door een handjevol toeristen bezocht wordt.

kleurige gevels in Camden

Camden Market

Men heeft het vaak over de Camden Market, waardoor het lijkt alsof er sprake is van slechts één markt. Het gaat echter om een verzamelnaam voor de zes straatmarkten van Camden Town, die zich naar de buitenwereld toe als één geheel presenteren. Niet geheel verwonderlijk, want de verschillende markten lijken bijna naadloos in elkaar over te gaan. Tussen sommige markten zijn de overeenkomsten ook groter dan de verschillen, waardoor het niemand zal verbazen dat buitenstaanders vaak niet eens in de gaten hebben dat het toch echt verschillende markten zijn.

De markten bevinden zich rondom de dubbele sluizen van Camden: de in het Regent’s Canal gelegen Camden Lock. Een deel van de markt heet dan ook Camden Lock Market. Een deel dat naast het kanaal is gelegen heet Camden Canal Market. Bij zonnig weer is dit stukje markt naar onze mening veruit het meest sfeervolle. Dit wordt veroorzaakt door de ligging langs het water en de zitplaatsen op omgebouwde afgedankte scooters langs het water waar je je bij de eetstalletjes gekochte lekkernijen kunt oppeuzelen.

Camden Market

De markten

Camden Market is in het jaar 1974 ontstaan. Voorheen was er alleen een kleine levensmiddelenmarkt in Inverness Street. Vanaf 1974 is de kleine zondagmarkt veranderd in een grote aaneenschakeling van kraampjes zoals je die nu ziet. In Inverness Street staan ook nog steeds kraampjes. De verse levensmiddelen hebben daar echter plaatsgemaakt voor eetkraampjes en marktwaar zoals je ze ook elders op de Camden Market aantreft.

De Camden Market biedt in totaal maar liefst duizenden kramen. Wie ze allemaal wil bezoeken moet er een serieus aantal uren voor uittrekken en komt waarschijnlijk nog steeds tijd te kort. Een deel van de kraampjes/stalletjes op de Camden Lock Market wordt beschikbaar gehouden voor nieuwe handelaren. Op deze manier wil men ervoor zorgen dat er altijd een gevarieerd aanbod blijft en dat ook nieuwe handelaren de kans krijgen om hun waren op de Camden Market aan te bieden.

Camden Lock Market – dit is eigenlijk de eerste markt zoals die in 1974 opgezet is. Deze markt is deels overdekt en biedt vooral kraampjes die kunst en handvaardigheid aanbieden. Dit is een uitstekende plek om sieraden te kopen of leuke spulletjes om je huis te decoreren.

Stables Market – in de voormalige stallen van Camden Town is de grootste markt te vinden. De Stables Market is duidelijk herkenbaar door de vele sculpturen van paarden. De Stables Market is verdeeld over twee niveau’s en is deels overdekt. Hier vind je een mengeling van al het aanbod dat je ook op de andere markten zien: kleding, sieraden, accessoires, piercings, grammofoonplaten, tassen, zonnebrillen, piercings, antiek, meubels, kandelaars, cadeaus, souvenirs…. je vind het hier allemaal. Natuurlijk staan er ook op de Stables Market een aantal eetstalletjes waar je gerechten van verschillende keukens kunt kopen.

Buck Street Market – dit is de markt voor kleding en accessoires. Hier koop je de goedkope varianten van de laatste trends, vintage mode die niet echt vintage is en ook wat namaak van merkproducten. Buck Street Market is voor toeristen die vanaf het metrostation Camden Town komen vaak de eerste markt die ze zien. Hij ligt dan aan de rechterhand met de onterechte aanduiding “Camden Market” erop, waardoor de indruk gewekt wordt dat dit de eigenlijke Camden Market is terwijl het maar één van de zes markten betreft.

De Camden Canal Market is onze favoriete markt vanwege de ligging langs het kanaal en de eetstalletjes die je direct passeert zodra je de markt op komt. Ronduit gaaf is de manier waarop je hier je gerechten opeet. Je zit op halve scooters die op een rijtje als zitplaatsen verwerkt zijn langs het kanaal. In totaal staan hier zo’n vijfhonderd stallen en kraampjes, die een gevarieerd assortiment bieden.

De Electric Ballroom is een uitgaansgelegenheid met twee dansvloeren en vier bars. In het weekeinde wordt het twee verdiepingen tellende pand overdag ook ingericht als markt. Hoewel je de ingang gemakkelijk mist, is het wel de moeite waard om ernaar op zoek te gaan. Deze markt is immers de plek binnen de Camden Market waar je wat meer bijzondere objecten kunt kopen.

De Inverness Street Market is gesitueerd op de plek waar vroeger de oorspronkelijke weekmarkt gehouden werd. In de loop der jaren is het aanbod hier flink veranderd. De Inverness Street Market is tegenwoordig eigenlijk de minst interessante van de zes markten in Camden Town.

Metro

Het dichtst bijgelegen metrostation is Camden Town (Northern Line). Het station ligt op een paar minuten lopen van Camden Market. Dit metrostation is op de drukste dagen soms zo druk, dat bij de ingang het aantal mensen dat naar binnen mag beperkt wordt. Dit om te voorkomen dat er op de perrons gevaarlijke situaties ontstaan doordat er teveel mensen zijn.

TIP: Wie slim is die loopt na het bezoek aan Camden Town en de Camden Market naar metrostation Chalk Farm. Dit ligt ongeveer een kilometer ten noordwesten van station Camden Town. De kans dat je daar een beetje fatsoenlijk de metro op kunt stappen is een stuk groter.