LONDEN TIP 5: OVERNACHTEN

Het toerisme is een zeer belangrijke bron van inkomsten voor Londen. Jaarlijks bezoeken ongeveer 25 tot 30 miljoen mensen de Britse hoofdstad, die gezamenlijk goed zijn voor tussen de 10 en 15 miljard pond aan bestedingen. Het gaat hierbij om mensen die tenminste één nacht in Londen doorbrengen. Dagjesmensen worden in deze statistieken buiten beschouwing gelaten. Op jaarbasis vinden er om en nabij de 120 miljoen overnachtingen plaats in Londen. De gemiddelde verblijfsduur is daarmee 4 tot 5 nachten. De gemiddelde hotelkamerprijs in Londen varieert sterk. Het is mede afhankelijk van seizoensinvloeden, grote evenementen en de economische situatie. Zo heeft het uitbreken van de wereldwijde kredietcrisis er eerst voor gezorgd dat de prijzen daalden, terwijl ze weer stegen in aanloop van de Olympische Spelen in 2012. In die periode zijn er echter ook aardig wat hotelkamers bijgekomen, waardoor de prijzen na de Olympische Spelen al snel weer wat daalden. Op dit moment lijken de prijzen voor hotelkamers vrij stabiel te zijn. De verhouding tussen vraag en aanbod is weer redelijk in balans.

Appartementen

Wat je merkt is dat in het middenklassesegment er duidelijk concurrentie is gekomen in de vorm van appartementen. Toeristen vermijden steeds vaker de wat duurdere hotels in centraal Londen en kiezen voor en verblijf in een appartement. Dankzij diverse sites die gespecialiseerd zijn in het bemiddelen in de verhuur van appartementen in grote steden zoals Londen is de populariteit van dit soort accommodaties enorm toegenomen. Het internet biedt de verhuurder de mogelijkheid om uitvoerige informatie te tonen en de huurder de kans om reviews te lezen, de omgeving virtueel te verkennen en om de boeking op eenvoudige manier tot stand te laten komen. Voor stelletjes die met zijn tweeën naar Londen gaan is het financiële voordeel van een appartement ten opzichte van een hotelkamer vaak niet eens zo groot. De redenen om met zijn tweetjes een appartement te boeken zijn meestal anders: meer ruimte, de mogelijkheid om zelf te koken, de mogelijkheid om goedkoop te ontbijten en vaak ook de ligging. Zo zijn er wijken in Londen waar een beter aanbod van appartementen dan hotels is, zoals bijvoorbeeld in North Greenwich in de buurt van de O2.

Houd er bij het huren van een appartement wel rekening mee dat je soms in een gebied zit met minder faciliteiten in de directe omgeving of met een minder goede verbinding per openbaar vervoer. In wijken en gebieden die in ontwikkeling zijn kan er ook bouwoverlast voorkomen. Kijk daarom goed hoe de situatie is en als je vragen hebt stel ze dan aan de verhuurder voordat je een definitieve boeking maakt. Houd er bij het boeken van een privé-appartement ook rekening mee dat je geen receptie of conciërge ter beschikking hebt die je assisteert waar dat nodig is.

Hotels

Londen telt meer dan duizend hotels in alle soorten, maten en serviceniveaus. Zoals in zoveel grote steden worden de hotelkamers duurder naarmate je dichter bij het centrum komt en is de hoeveelheid vierkante meters per hotelkamer zelden aan de hoge kant. Overnachten in Londen is over het algemeen vrij duur, zeker als je de prijs per vierkante meter bekijkt. Het probleem van Londen is eigenlijk dat er zelden veel overschot is in de hoeveelheid hotelkamers die beschikbaar zijn. De hoteleigenaren kunnen het zich daarom permitteren om de kamerprijzen vrij hoog te houden.

Let op als je een hotelkamer zoekt, want de sterrenclassificatie zegt vaak amper iets over de kwaliteit van het hotel. Een sterrenclassificatie is gebaseerd op de aanwezigheid van bepaalde voorzieningen in het hotel en de kamer. Sommige hotels zijn slecht onderhouden, matig wat betreft de service en als je pech hebt zijn de kamers uitgeleefd en/of onhygiënisch. Gelukkig zijn er tegenwoordig volop manieren om ervaringen van anderen te lezen over hotels. Zo staan er vaak klantenbeoordelingen op hotelboekingssites zoals booking.com, maar kun je ook op sites zoals Tripadvisor en Zoover lezen hoe anderen het hotel ervaren hebben. Als er veel negatieve reacties zijn over een bepaald hotel dan moet je je inderdaad afvragen of dat wel het hotel is waar je wilt overnachten.

Waar moet je op letten?

Bij de keuze van een hotel of appartement in Londen is de ligging niet onbelangrijk. Indien je accommodatie niet in een toeristisch interessante wijk ligt dan is het van belang dat er in de buurt een goede aansluiting op het openbaar vervoer is om je te verplaatsen naar het centrum en de andere hotspots van Londen. Een nabijgelegen metrostation is het meest ideale, omdat het metrostelsel van Londen de snelste en meest efficiënte vorm van openbaar vervoer binnen de Britse hoofdstad is. Let wel op of er geen werkzaamheden aan de betreffende metrolijn of -station zijn op het moment dat je er wilt verblijven. Het zou jammer zijn dat je uiteindelijk de zo hard nodige metroverbinding niet ter beschikking hebt en er geen goede alternatieven zijn.

Let bij het boeken van een accommodatie ook goed op de bereikbaarheid vanaf het vliegveld indien je met het vliegtuig naar Londen komt of de parkeermogelijkheden voor je auto indien je met de auto naar Londen komt. Voor treinreizigers kan het handig zijn als je accommodatie in de buurt van het station van aankomst ligt of bij een metrostation dat goed bereikbaar is. Indien je met de Eurostar naar Londen reist kom je aan op London St. Pancras. Hier ligt metrostation King’s Cross St. Pancras waar maar liefst zes metrolijnen stoppen: Circle Line, Metropolitan Line, Piccadily Line, Northern Line, Victoria Line en Hamersmith & City Line.

Wat betreft parkeren moet je goed kijken of je een parkeerplek kan of moet reserveren en wat de eventuele kosten zijn. Parkeren in Londen kan een vrij dure aangelegenheid zijn. Zoals in iedere grote stad is er ook in Londen een structureel tekort aan parkeerplaatsen. Het mooiste is als een accommodatie de mogelijkheid biedt om een parkeerplek te krijgen in een (eigen) beveiligde parkeergarage. Soms wordt er gemeld dat er parkeermogelijkheid is in de directe nabijheid van de accommodatie, waarbij je je auto op straat moet zien te parkeren. In sommige wijken moet je je afvragen of je dat überhaupt wel wilt en je hebt ook geen garantie dat je je auto kwijt kunt.

Goedkoop overnachten

Hoewel Londen geen echte budgetbestemming is, is het toch wel mogelijk om tegen redelijk acceptabele prijzen wat te vinden. Zo telt Londen voldoende Bed and Breakfasts en hostels waar je aanzienlijk minder betaalt dan in de hotels. Ook zijn er in de stad wat kleinschalige hotels te vinden die een goede prijs-/kwaliteitverhouding kennen. Voor de rest geldt eigenlijk simpelweg dat je op het juiste moment moet boeken. Wanneer dat is, is niet eenduidig te bepalen. Soms is het handig om ruim vooraf te boeken, terwijl in andere gevallen de laagste kamerprijzen te boeken zijn vlak voor aankomst. Vraag en aanbod zijn bepalend hierbij. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat toeristenhotels duurder zijn in het weekeinde en tijdens vakanties, terwijl de zakenhotels juist in die periodes wat goedkoper zijn dan op doordeweekse werkdagen.

Als je gaat kijken naar de hotelboekingsites dan zie je dat er soms aardige verschillen kunnen zitten per aanbieder. Als je gaat zoeken naar hotels in Londen bij hotelvergelijker Trivago dan krijg je direct per hotel de goedkoopste aanbieder te zien. Op die manier hoef je niet al die verschillende sites af te gaan en kun je direct de beste aanbieding boeken.

VIND DE BESTE KAMERPRIJZEN IN LONDEN
met behulp van Trivago.nl

Een goedkope hotelketen die tientallen hotels in Londen aanbiedt is Premier Inn. Deze Britse keten is in 1987 gestart onder de naam Travel Inn. Inmiddels bezit deze keten meer dan zevenhonderd hotels. De budgethotels in Londen zijn vanwege de voor Londense begrippen aantrekkelijke prijzen erg populair onder toeristen en zakenreizigers.

Je kunt bij booking.com kijken welke Premier Inn hotels er in Londen te vinden zijn.