LONDEN TIP 6: LONDEN MET KINDEREN

Bij een vakantie met kinderen denk je misschien niet zo snel aan een stedentrip en zeker al niet aan een stedentrip naar een grote wereldstad als Londen. Jammer, want een stad als Londen is zeker ook voor kinderen een bestemming waar van alles te zien en te beleven valt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je je programma aanpast aan het feit dat je kinderen bij hebt. Als je probeert in twee dagen heel Londen te zien en je kinderen in dat tempo door de stad meezeult dan levert dat gegarandeerd oververmoeide en lastige kinderen op. Vergeet niet dat kinderen meer slaap/rust nodig hebben, een kortere spanningsboog hebben en lang niet alles wat grote mensen interessant vinden ook de moeite waard vinden. Drie musea op een dag en volop gaan winkelen in Oxford Street is niet hetgeen waar de meeste kinderen voor te porren zijn.

Onze tip is om voldoende tijd uit te trekken voor een vakantie in Londen en een goede balans te vinden in wat je in Londen gaat zien en doen.

Leeftijd

Welke leeftijd geschikt is voor een reis naar Londen is verschillend per gezin en kind. Het hangt er ook vanaf wat je in Londen gaat doen. Wij hebben zelf het idee dat kinderen vanaf een jaar of 7 of 8 toe zijn aan stedentrips en er zelf nog van kunnen genieten. Jongere kinderen zijn vaak wat minder geschikt om mee te nemen naar Londen. Met een kinderwagen of buggy door Londen reizen is al helemaal geen pretje. Natuurlijk kun je je met rijdend materieel prima verplaatsen, echter door de drukte in de stad is het vaak wel zeer belastend.

Of je (oudere) pubers meeneemt naar Londen hangt vooral ook af van de mate waarin je tegendraads pubergedrag kunt verwachten. Vinden ze het leuk om naar Londen te gaan of zien ze het als verplicht cultuur snuiven in een vreemd land? Het is aan de ouders om in te schatten in welke mate hun puber(s) geschikt zijn om mee te nemen naar Londen of dat je ze beter thuislaat als je zelf nog een beetje wilt genieten.

Duur van de trip

Je kunt proberen om vrijdag na schooltijd naar Londen te reizen, vervolgens in 48 uur tijd de stad door te vliegen en vervolgens het laatste vliegtuig op zondagavond terug naar Nederland of België te nemen. Dit is zeer vermoeiend voor de kinderen. Daardoor wordt de gehele trip voor de ouders waarschijnlijk ook geen pretje, want vermoeidheid uit zich over het algemeen op manieren en momenten waar je als ouder daar even geen trek in hebt. Wij willen dan ook iedereen die met (jonge) kinderen naar Londen wil reizen om dit tijdens een vakantie te doen. Trek minstens 4 tot 5 dagen uit. Beter nog een week, zodat je echt op je gemak de stad kunt ontdekken en het voor iedereen volop genieten is van alles wat Londen te bieden heeft.

Activiteiten en bezienswaardigheden

Londen biedt genoeg leuke en interessante uitjes voor kinderen. Madame Tussauds, de London Zoo en London Sea Life Aquarium zijn uitjes waar kinderen graag naartoe gaan. Houd er bij Madame Tussauds wel rekening mee dat de wachtrijen enorm kunnen zijn. Vooraf kaartjes reserveren via internet is daarom zeer zeker aan te bevelen. De wachttijd kan op de drukste dagen oplopen tot meer dan twee uur.

Wie kinderen van het uitzicht over Londen wil laten genieten die kan die heeft twee opties. De eerste is het observatiedek van The Shard. Dit is het hoogste gebouw van Europa en biedt een adembenemend uitzicht over het hart van Londen. Kinderen geven echter vaker de voorkeur aan de London Eye. Dit 135 meter hoge reuzenrad staat aan de Thames en draait in een half uur één volledige ronde.

Musicals

Iets waar kinderen al snel voor te porren zijn is het bezoeken van een musical. Londen is dé musicalhoofdstad van de wereld. Er is een gevarieerd aanbod van verschillende musicals, in allerlei genres. Pubers kunnen over het algemeen al een aardig woordje Engels spreken, voor jongere kinderen kan het vrij lastig zijn om het verhaal van een musical te volgen als ze het niet kennen. Het vaak typisch Britse accent dat gebruikt wordt draagt niet bij aan een betere begrijpbaarheid onder Nederlandse kinderen. Het is daarom aan te raden om een musical te kiezen waarvan kinderen het verhaal al (goed) kennen en waarbij het vooral om het visuele gaat. Een fraai voorbeeld hiervan is The Lion King, die al jarenlang succesvol is in Londen. Vanwege de tijden kun je met jonge kinderen het beste een matineevoorstelling kiezen. De avondshows zijn vaak pas tegen tienen afgelopen. Vooraleer je dan terug in je hotelkamer of appartement bent is het vaak al vrij laat.

Fietstocht met tieners

Reis je met tieners naar Londen? Dan kun je met zijn allen deelnemen aan de fietstocht ‘Londen met kinderen’ die door Baja Bikes aangeboden wordt. Tijdens een 3 uur durende fietstocht ga je met je kinderen en aantal bezienswaardigheden, mooie plekjes en monumenten in Londen bekijken. De fietstocht is speciaal bedoeld voor gezinnen met kinderen vanaf 10 jaar en is door de ANWB verkozen tot een van de meest kindvriendelijke excursies in Londen. Je gaat met een Nederlandstalige gids op pad die je alles vertelt over Londen en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Natuurlijk is er ook tijd voor een fotomomentje bij de Big Ben en een paar andere plekken.

Vooraf reserveren is een must. Dat is bij Baja Bikes echter zonder risico, want je hoeft niet vooraf te betalen en je mag gratis wijzigen of annuleren. Mocht het weer je niet aanstaan dan cancel je de trip gewoon of je verschuift hem naar een andere dag. Ben je niet bang voor een druppel regen dan krijg je een gratis regenponcho om alsnog mee te doen aan de fietstocht.

Meer info over de fietstocht ‘Londen met kinderen’

Harry Potter

Een uitje waar vooral Harry Potter-fans voor te porren zijn is de Harry Potter Studio Tour. Je kunt bij “Warner Bros. Studio Tour Londen – The Making of Harry Potter” (zoals de attractie voluit heet) zien waar en hoe de acht films van Harry Potter gemaakt zijn. Voor iedereen die één of meerdere verfilming van de Harry Potter-boeken heeft gezien is de tour een feest der herkenning. Vooral leuk is om te zien hoe bepaalde effecten behaald zijn, hoe indrukwekkend realistisch veel attributen zijn en hoe de scènes met zwerkbalwedstrijden gemaakt zijn. Verwacht overigens geen attracties waarbij je zelf actief bezig bent. Het enige interactieve deel is het maken van een foto bij een groen scherm, waardoor het lijkt alsof je in een scene van de film zit. De foto kun je uiteraard tegen betaling meenemen. Aan het einde van de tour kom je terecht in een grote Harry Potter shop, waar je allerlei Harry Potter gerelateerde souvenirs mee kunt nemen zoals kleding, boeken, toverstokken en knuffels.

Toegang is alleen maar mogelijk als je vooraf gereserveerd hebt. Ter plaatse nog even een kaartje kopen is niet mogelijk. Bij Ticketbar Londen kun je een compleet pakket reserveren van transfer vanuit Londen (en terug) plus het entreeticket. Dat is een stuk eenvoudiger dan met het openbaar vervoer.

Ga naar de Harry Potter Experience pagina voor meer info en reserveren

Musea

Kinderen zitten er vaak niet op te wachten om uren in een museum door te brengen. Toch zijn er heus wel musea waar ook kinderen het prima naar hun zin hebben, zoals het Cutty Sark Museum in Greenwich, het Guards Museum, het Sherlock Holmes Museum en het Science Museum. Wie denkt dat kinderen geen interesse in kunst hebben die moet misschien toch eens het Tate Modern eens bezoeken. Juist moderne kunst kan een leuke opening zijn om met kinderen te bespreken wat kunst nu eigenlijk is, hoe een kunstenaar ertoe komt om een bepaalde creatie te maken en wat er uiteindelijk uitgebeeld wordt. In Tate Modern kunnen kinderen ook zelf een digitale tekening maken die later groots op de digitale wand getoond wordt.

Vooral jongens vinden het London Transport Museum leuk. Dit museum ligt midden in Covent Garden en is dus prima te combineren met de heerlijke sfeer rondom Covent Garden Markt. Tot de collectie behoren verschillende metro’s, trams en bussen.

Drukte

Waar sommige ouders bezorgd om zijn is de drukte van een grote stad als Londen. We kunnen ze geruststellen, want voor een wereldstad als Londen valt dat best wel mee. Zeker als je de spitsuren vermijd, net als een aantal plekken in het weekeinde, die zal merken dat de drukte in Londen redelijk goed gedoseerd is. Natuurlijk moet je je kinderen ten alle tijden goed in de gaten houden. Zorg ervoor dat ze desnoods een Engelstalig briefje bij zich hebben met het mobiele nummer van pa en/of ma voor het geval dat ze toch zoekraken.