LONDEN TIP 3: MUSEA

Londen biedt meer dan tweehonderd musea, variërend van groot en befaamd tot aan kleine onbekende musea. Wie Londen bezoekt die ontkomt er bijna niet aan om tenminste één of twee musea te bezoeken, tenzij er een totale desinteresse in musea, geschiedenis of cultuur is. Het voordeel dat er zoveel musea zijn is dat de drukte over het algemeen goed gedoseerd is. Er is wat betreft populariteit natuurlijk wel het nodige verschil tussen de musea, maar vanwege het brede aanbod verspreid het publiek zich over het algemeen goed.

Gratis musea

Het leuke aan Londen is dat de belangrijkste musea vrijwel altijd gratis toegankelijk zijn. Het gaat om de nationale musea die eigenlijk door de overheid gesponsord worden. De filosofie achter de gratis toegang is dat de impuls die het toerisme daardoor krijgt meer oplevert dan het vragen van entree. Let op, want de gratis entree geldt meestal niet voor de tijdelijke exposities die in de betreffende musea gehouden worden. Onder de gratis musea vallen onder andere de British Library, de National Gallery, het Natural History Museum, het Science Museum, het British Museum, Tate Modern en Tate Britain.

Als je de London Pass aanschaft dan krijg je ook gratis toegang tot ongeveer twintig andere musea zoals het London Transport Museum, het Design Museum London, het Cartoon Museum en de Churchill War Rooms. De London Pass geeft verder recht op gratis entree tot diverse historische gebouwen, attracties, tours en cruises.

BEKIJK LONDON PASS MET TRANSPORT

Zoals geschreven is het aanbod van musea enorm in Londen. Wie wil die kan een paar maanden besteden aan museumbezoek zonder een museum twee keer te bezoeken. Wie naar Londen gaat zal daarom keuzes moeten maken.

Wij hebben op deze pagina een aantal musea op een rijtje gezet die volgens ons zeker de moeite waard zijn:

Tate Modern

Het strak vormgegeven gebouw aan de oever van de Thames trekt al snel de aandacht. Het is een voormalige elektriciteitscentrale die sinds het jaar 2000 dienst doet als belangrijkste Britse museum voor internationale moderne kunst. Een redelijk groot deel van de kunstwerken bestaat uit schilderijen en foto’s, waardoor de collectie vrij toegankelijk is voor een breder publiek. Wat ons betreft is het Tate Modern een museum dat je zeker moet bezoeken als je interesse hebt voor moderne kunst.

Tate Modern

British Library

Aan Euston Road staat één van de grootste nationale bibliotheken ter wereld. British Library heeft een verzameling van meer dan 150 miljoen objecten. Het betreft veelal boeken, gravures, documenten, prenten, dagboeken, kranten en magazines met historische waarde. Oorspronkelijk was dit museum onderdeel van het British Museum. Sinds 1973 is het echter een zelfstandig museum dat sinds 1997 in het huidige pand gevestigd is.

The British Museum

Het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk herbergt maar liefst dertien miljoen objecten, waarvan slechts een vrij klein deel geëxposeerd is in het maar liefst 94 zalen tellende museum. In het museum kun je kunst uit verschillende landen en periodes bekijken. Zo zijn er speciale afdelingen voor de Prehistorie, Europa, het Nabije Oosten, Griekse kunst, Romeinse kunst, Egypte, Afrika, Amerika, de boekdrukkunst, munten & medailles, de Azteken en Chinese vazen. Eén van de meest beroemde objecten is de Steen van Rosetta. Deze in 1799 ontdekte granieten steen is een belangrijke sleutel geweest voor het ontcijferen van hiërogliefen.

National Gallery

Aan Trafalgar Square staat een indrukwekkend gebouw waarin de National Gallery gevestigd is. Dit museum heeft een zeer brede collectie van West-Europese schilderkunst uit de periode 1250-1900. Je vindt hier schilderwerken van o.a. Rembrandt van Rijn, Leonardo da Vinci, Pieter Pauwel Rubens, Frans Hals, Johannes Vermeer en Claude Monet. De collectie behoort tot de fraaiste die je in Europa aan zult treffen. Een groot deel van de schilderijen kun je gratis bekijken.

National Gallery

Science Museum

Het wetenschappelijk museum van Londen laat een groot aantal belangrijke wetenschappelijke uitvindingen van de laatste eeuwen zien. Het museum telt meer dan veertig zalen waar rond de tweeduizend tentoonstellingen te zien zijn. Er wordt niet alleen teruggeblikt naar wat reeds uitgevonden is, er wordt ook vooruitgekeken naar wat de nabije toekomst hoogstwaarschijnlijk zal gaan brengen. Wat wordt nu nog als toekomstmuziek gezien wat over tien tot twintig jaar als normaal beschouwd wordt? Het Science Museum geeft je een blik in die toekomst.

National Maritime Museum

Het nationale scheepvaartmuseum van Groot-Brittanië is gevestigd in het stadsdeel Greenwich. Het museum is het grootste scheepvaartmuseum van Engeland en waarschijnlijk ook wereldwijd. Dit museum staat samen met een aantal andere delen van Greenwich op de werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft een collectie die meer dan twee miljoen objecten telt. Alle objecten hebben direct of indirect met de scheepvaart te maken, zoals meetinstrumenten, schilderijen, zeekaarten, scheepsmodellen, scheepsbouwtekeningen en manuscripten.

National Maritime Museum

V&A

Het Victoria and Albert Museum (meestal kortweg V&A genoemd) heeft een zeer uitgebreide collectie van toegepaste kunst. Op dit gebied behoort V&A zonder enige twijfel tot de belangrijkste musea ter wereld. Kunst en designtoepassingen op allerlei vlakken worden hier tentoongesteld zoals keramiek, fotografie, sculpturen, behangpapier, stoffen, bouwkunst, meubels en sieraden.

Madame Tussauds

Het beroemde wassenbeeldenmuseum opende ooit voor het eerste haar deuren aan Baker Street in Londen. In 1884 werd de collectie verplaatst naar Marylebone Road, waar Madame Tussauds London zich nu nog steeds bevindt. Het museum laat beroemdheden in levensechte grootte zien. Popsterren, grote leiders, sporthelden, je vind het allemaal in Madame Tussauds. Om handtekeningen van je favoriete sterren kun je hier niet vragen, maar je kunt er wel uitgebreid mee op de foto.

Londen Transport Museum

Het Londen Transport Museum is gevestigd in een voormalige remise in Covent Garden. Het in 1980 opgerichte museum herbergt een waardevolle verzameling trams, metro’s en bussen. Uiteraard ontbreken de voor Londen zo kenmerkende dubbeldekkerbussen niet. Fraai object is locomotief nummer 13 van de City and South London Railway.

Londen Transport Museum