LONDEN LUCHTHAVEN TRANSFERS

Er gaan voldoende vliegtuigen richting Londen, maar als je eenmaal op de luchthaven gearriveerd bent, ben je vaak nog niet in Londen. Sterker nog, als je niet op London City Airport landt dan is de kans groot dat je nog een aardig stukje te reizen hebt naar je eindbestemming. Op deze pagina vertellen we je welke opties er per luchthaven zijn. Hoe kom je snel of hoe kom je juist zo goedkoop mogelijk van het vliegveld naar Londen? Dat is een vraag die we hier gaan beantwoorden.

Transfer van/naar London City Airport

London City Airport ligt het dichtst bij het centrum van Londen. De luchthaven ligt in het oosten van de stad op ongeveer 13-14 kilometer van het centrum. Met de taxi ben je gemiddeld ongeveer een half uur kwijt en pakweg zo’n 30 tot 40 Britse ponden armer. Bij het vliegveld is echter ook een DLR-station. DLR staat voor Docklands Light Railway en is een spoorlijn. Richting het centrum stap je het beste uit bij Bank Station. Deze rit kost 23 minuten. Van hieruit kun je per metro verder reizen naar andere bestemmingen in het centrum. De taxi is vaak sneller, maar ook aanzienlijk duurder.

Transfer van/naar London Heathrow Airport

Heathrow is de drukste en grootste luchthaven van Londen. Het vliegveld ligt zo’n 26-30 kilometer van het centrum. De gemiddelde reistijd met een taxi ligt daarom op ongeveer 40 tot 50 minuten en is vrij duur. Reken al snel op £ 70 tot £ 90.

Een populaire verbinding met de stad is de Heathrow Express. Deze trein brengt je in 15 minuten vanaf Terminal 2/3 of in 21 minuten vanaf Terminal 5 naar Paddington Station. Vooraf je kaartje kopen is aanzienlijk goedkoper dan in de trein. Een wat tragere trein die dezelfde route als de Heathrow Express volgt, is de Heathrow Connect. Je bent dan ongeveer een half uur onderweg, omdat deze vaker stopt. De rit is wel ongeveer de helft goedkoper en doet ook Terminal 4 aan waar KLM op landt en vandaan vertrekt. Zowel met de Heathrow Connect als met de Heathrow Express zul je vanaf Paddington Station in veel gevallen nog verder moeten reizen per metro of eventueel taxi.

Als je wat meer tijd hebt dan kun je vanaf iedere terminal direct op de metro stappen. De blauwe Piccadilly Line brengt je in ongeveer 45-55 minuten naar het hart van Londen. Zonder over te stappen kun je uitstappen bij Leicester Square, Piccadilly Circus of Covent Garden. Veel andere plekken in Londen zijn met één keer overstappen te bereiken. De metro kost ongeveer een kwart van de Heathrow Express.

Transfer van/naar London Gatwick Airport

London Gatwick Airport is de nummer twee luchthaven van Londen. Eigenlijk ligt het vliegveld niet meer bij Londen gezien de afstand van maar liefst 45-50 kilometer tot het centrum van de stad. Met de auto of taxi ben je al snel meer dan een uur onderweg en als het een beetje tegenzit zelfs anderhalf uur. Een langere reistijd resulteert ook in hogere taxiprijzen. Reken op tenminste 90 pond voor een enkele rit naar de stad. Ben je met 4 personen dan is dit tarief nog wel concurrerend met het openbaar vervoer.

Veel mensen nemen de trein vanaf London Gatwick Airport. Met de Gatwick Express ben je in een half uur op Victoria Station, dat in het hart van Londen ligt. Van hieruit kun je met de metro verder reizen als je elders in Londen moet zijn. Je kunt ook met de Southern Railway reizen. Deze trein is iets goedkoper, heeft twee tussenstops en doet er daardoor zo’n vijf minuten langer over. De hogere frequentie van de Gatwick Express (vertrekt iedere 15 minuten) zorgt ervoor dat de Gatwick Express er in de praktijk voor zorgt dat je gemiddeld zo’n 15-20 minuten eerder in Londen bent.

Tickets voor de Gatwick Express kun je hier reserveren.

Moet je aan de noordkant van het centrum zijn, dan is het mogelijk handiger om met de trein van Thameslink te reizen. Deze brengt je net binnen het uur naar St Pancras International Station.

Transfer van/naar London Luton Airport

London Luton Airport ligt bij de stad Luton op zo’n 55 kilometer ten noorden van het centrum van Londen. Luton wordt vooral gebruikt door prijsvechters zoals Ryanair, Easyjet, Wizz Air en Vueling. Met de taxi ben je gemiddeld een uur onderweg en tenminste 90 pond per enkele rit armer. Qua reistijd ben je met de speciale transferbus bijna net zo snel en betaal je veel minder. Voor iets meer dan tien pond per persoon brengt de Luton Transfer Bus van Luton Airport naar het Victoria Bus Station in Londen. Van daaruit kun je per bus of metro door naar je eindbestemming in Londen.

Met de trein naar Londen kan ook. Je moet dan eerst met de bus naar treinstation Luton Airport Parkway en stapt vervolgens op de Thameslink trein naar station St. Pancras International, Farringdon, City Thameslink of London Blackfriars. De treinrit duurt 35 tot 50 minuten. De bustransfer van/naar het station duurt 5 minuten.

Transfer van/naar London Stansted Airport

London Stansted Airport is de nummer 3 luchthaven van Londen, kijkend naar het aantal passagiers. London Stansted Airport ligt zo’n 60-65 kilometer ten noordoosten van het centrum van Londen. De reistijd per taxi of auto is daardoor tenminste een uur. Taxi’s zijn niet goedkoop. Reken op ongeveer 100 Britse ponden per enkele rit.

De goedkoopste manier om vanaf Stansted naar Londen te reizen is per transferbus. Je kunt met de bussen van National Express in ongeveer anderhalf uur naar verschillende locaties in Londen reizen: Liverpool Street, London Stratford, Victoria Station, Paddington Station en Waterloo Station. Indien gewenst kun je ter plaatse verder reizen met het openbaar vervoer. Tickets beginnen rond een tientje per enkele reis. Bekijk hier alle tickets van National Express.

De snelste optie om in Londen te komen is met de Stansted Express. In slechts 47 minuten reis je dan naar Liverpool Street Station, van waaruit je per trein of metro naar je eindbestemming in Londen kunt reizen. Deze trein is ongeveer twee keer zo duur dan de bus, maar je bespaart er wel ongeveer drie kwartier mee. Tickets kun je vooraf via internet kopen