LONDEN TIP 4:
ETEN & DRINKEN
De tijd dat je als bezoeker aan Londen te maken kreeg met naar
onze smaak minder goed voedsel ligt al lang achter ons. Engeland heeft
op culinair gebied zeker flinke stappen vooruit gemaakt met Londen als
trotse koploper op dat gebied. Uit eten in Londen is van een kansloze
missie naar aangenaam eten getransformeerd in een enorme keuze in
goede eetgelegenheden binnen allerlei verschillende prijsniveaus. Het
betekent niet dat alles lekker is in Londen, maar lekker eten is wel
een heel stuk eenvoudige geworden.
Veel beroemde TV-koks komen uit Londen, zoals
Nigella Lawson, en Jamie Oliver. Gordon Ramsey is oorspronkelijk een
Schot, maar maakte furore in Londen met zijn eerste eigen restaurant
"Gordon Ramsey". Hiermee behaalde de topkok in 2001 zijn derde
Michelin-ster. Inmiddels is Gordon Ramsey eigenaar van meerdere
succesvolle restaurants en is hij internationaal beroemd als
TV-persoonlijkheid.
Jamie Oliver
Wie interesse toont in eten en koken die moet wel van Jamie Oliver
gehoord hebben. Deze in 1975 geboren kok heeft de bijnaam Naked Chef.
Deze naam dankt hij aan zijn pure manier van koken: het samenbrengen
van een aantal goede ingrediënten en die samen tot een smaakvol
gerecht brengen. Jamie's voorliefde voor de Italiaanse keuken steekt
hij dan ook niet onder stoelen of banken.
Wie van Jamie's gerechten wil genieten die kan in
Londen terecht in verschillende restaurants van Jamie Oliver. De kans
dat de kok zelf in de keuken staat is erg klein, maar de gerechten
zijn wel gemaakt op Jamie Oliver's wijze. Restaurants van Jamie Oliver
in Londen zijn Union Jacks (in Covent Garden), Jamie's Italian (o.a.
in Greenwich, Covent Garden, Canary Wharf en vlakbij Piccadilly
Circus), Jamie Oliver's Diner (vlakbij Piccadilly Circus), Fifteen (Islington)
en Barbacoa (naast St. Paul's Cathedral).

Keukens
Worst, bonen, eieren, hartige taarten, fish & chips, stoofpotten,
mashed potatoes, erwten… de Engelse keuken is op veel plekken nog
terug te vinden. De afgelopen decennia heeft er echter een
aardverschuiving plaatsgevonden op culinair gebied. Buitenlandse
keukens zijn volop aanwezig in Londen. Je kunt er bijna alles eten,
van Mexicaans tot Vietnamees en van Japans tot Italiaans. Een
opvallende trend is de enorme toename in verantwoord eten: gezond en
het liefst biologisch eten zie je tegenwoordig op bijna elke
straathoek van Londen. Milkshakes hebben plaatsgemaakt voor allerlei
overheerlijke vruchtenmixen van verse groentes en fruit. Vette hap
heeft pas op de plaats moeten maken voor broodjes met biologische
vleeswaren, heerlijke soepen en de beste salades. Wie op zoek wil gaan
naar een specifieke keuken die kan dat in Londen eenvoudig doen via
Tripadvisor. In de boekhandels zijn ook actuele gidsen te vinden met
een grote verscheidenheid aan restaurants.
Omdat het aanbod van restaurants in Londen nogal
fluctueert en ook de kwaliteit wel eens wil wisselen (een andere
chef-kok kan de kwaliteit negatief of positief beïnvloeden) is het van
belang vooral actuele reviews te lezen. Een restaurant dat twee jaar
geleden helemaal top was, kan inmiddels alweer verdwenen zijn of
ineens slechter geworden zijn. Sommige restaurants zijn zelfs slechts
tijdelijk open. Deze zogenaamde pop-up restaurants kunnen ineens
verschijnen in een oud winkelpand, een voormalige fabriek of tijdens
langdurige evenementen. In de gedrukte reisgidsen komen dit soort
hippe plekken zelden voor, omdat ze alweer verdwenen zijn op het
moment dat de gids bij wijze van spreke gedrukt is.
Professionele reviews over restaurants, pubs en
eetgelegenheden in Londen lees je op
www.timeout.com/london/restaurants. Time Out London is in de
winkels ook te koop als papieren magazine en voor je smartphone of
tablet is er een speciale app te downloaden van Tome Out Magazine.

Reserveren
Het aanbod van restaurants is enorm, maar de vraag naar tafels ook.
Vooral in het weekeinde kan het erg druk zijn in restaurants.
Reserveren is daarom absoluut aan te raden als je zeker wilt zijn van
een tafel. Tegenwoordig zijn er best veel restaurants waarbij je
eenvoudig online (al dan niet via een derde partij) je tafel kunt
reserveren. Met name de restaurants die goed beoordeeld worden op
sites zoals tripadvisor of Time Out London zijn vaak volzet tijdens de
drukkere uurtjes. Wie in een pub wil eten die kan op de meeste plekken
zo terecht. In de meer populaire pubs kun je echter ook beter
reserveren, zeker als ze in de buurt liggen van populaire attracties
of musicals.
Service charge
Steeds meer restaurants voegen service charge toe aan de rekening.
Meestal is dit 12,5%. Ook de hotels voegen aan de horecarekeningen
steeds vaker een percentage van 10 tot 12 procent toe aan het
totaalbedrag. Let daarom goed op, want voordat je het weet geef je een
dubbele fooi. De service charge is eigenlijk al de fooi. Op deze
manier weet men zeker dat de gast niet vergeet om een passende fooi te
geven.
Pubs
In Londen vind je nog een groot aantal pubs. Deze 'public houses'
vormen een belangrijk onderdeel in het uitgaansleven en het sociale
leven van Londenaren. Vanwege de authentieke uitstraling hebben ze ook
een grote aantrekkingskracht op toeristen. In een pub kun je niet
alleen drinken maar ook eten. De menukaart is niet zo uitgebreid als
in een restaurant en erg verfijnd zijn de gerechten meestal ook niet.
Toch is een pub een ideale plek om te eten 'als een local' en daarvoor
een niet al te hoge prijs te betalen.

Afternoon Tea
De Afternoon Tea, in Nederland ook vaak aangeduid als High Tea, is een
fenomeen die je op redelijk wat plekken in Londen kunt ervaren. De
Afternoon Tea vind haar oorsprong in Engeland halverwege de
negentiende eeuw, toen een hertogin er een gebruik van maakte om een
lichte tussenmaaltijd bij haar thee te laten serveren. Inmiddels is
dit gebruik zeer ingeburgerd in Londen en zijn er zelfs
horecagelegenheden waar men zich helemaal gespecialiseerd heeft op de
Afternoon Tea. Waar je de beste Afternoon Tea kunt ervaren is
subjectief. Wie op internet gaat zoeken die zal zeker wat lijstjes
tegenkomen met top 10's van beste high tea plekken in Londen.
Bier
In pubs wordt vooral bier gedronken. De meeste bieren zijn Engelse en
Ierse bieren zoals Guinness. Je ziet echter wel in toenemende mate
bieren van het continent in de Britse pubs verschijnen. Engelse
bieren, die meestal in 'pints' geschonken worden, kenmerken zich door
een relatief laag alcoholgehalte, de iets hogere temperatuur waarop ze
geserveerd worden en de dunnere, ietwat romigere schuimlaag.
Cider
Een drank die in Londen erg populair is, is cider. Cider is een
alcoholische drank die gemaakt wordt op basis van vruchtensap. Vaak
worden hiervoor peren of appels gebruikt, waar meestal nog andere
vruchten zoals bessen, aardbeien, citroen of bramen aan toegevoegd
worden. Cider heeft een vrij laag alcoholgehalte (meestal rond de vier
procent). In Londen wordt cider meestal geserveerd in een glas met
ijsblokjes. Cider is koud het lekkerste. Het gevaar van cider is dat
het door de zoete vruchtensmaak niet opvalt dat je alcohol drinkt.
Vaak merk je dat pas als je er al een paar op hebt. In Londen zijn er
zelfs heuse cider pubs. Deze pubs hebben een ruim assortiment aan
ciders.
Prijzen
Op alcohol wordt in Engeland vrij veel accijns geheven. De inkoop van
alcoholische dranken is daardoor meestal hoger dan in Nederland. Dat
resulteert in hogere prijzen voor een biertje, wijntje of cocktail in
een bar of restaurant. Wie niet voor verrassingen wil komen staan die
kan op de meeste plekken de prijzen vooraf zien op het 'drinks menu'. |