Londen top 10 / bezienswaardigheden

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

winkelen

bezienswaardigheden

musea

eten & drinken

overnachten

met kinderen

Camden Market

Greenwich

vervoer

reisinformatie

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: Londen voordeelkaarten
 
TIP: ontdek Londen op de fiets
 
meer handige Londen tips

LONDEN TIP 2: BEZIENSWAARDIGHEDEN

Londen is een stad waar enorm veel te zien en te doen is. Over de vele bezienswaardigheden en attracties van Londen zou je gemakkelijk een heel boekwerk kunnen schrijven. Wie Londen bezoekt die kan eigenlijk al niet om een aantal bezienswaardigheden heen. Sommige gebouwen zul je ongetwijfeld al automatisch passeren, sommige gebouwen zijn zo hoog dat je ze vanwege een keer te zien krijgt (bijvoorbeeld The Shard) en sommige bezienswaardigheden bevinden zich gewoon in het alledaagse straatbeeld, zoals de typische rode dubbeldekker bussen.

Op deze pagina hebben we een aantal bezienswaardigheden beschreven waarvan wij vinden dat ze de moeite waard zijn. Sommige bezienswaardigheden en attracties zijn gratis, voor een aantal moet je betalen. Als je meerdere betaalde hotspots wilt bezoeken dan is het al snel voordeliger om een zogenaamde London Pass te kopen. Deze toeristenkaart geeft je gratis entree tot tientallen bezienswaardigheden, musea en attracties. Je kunt de London Pass met gratis transport vooraf via internet kopen.

 

London Eye
De London Eye is een groot reuzenrad in het centrum van Londen. Toen de London Eye gebouwd werd in 1999 was het het grootste reuzenrad ter wereld. De totale hoogte bedraagt 135 meter. Het reuzenrad telt 32 afgesloten cabines zodat je onder alle weersomstandigheden een rondje kunt maken. Zo'n rondje waarbij je een prachtig uitzicht over Londen hebt duurt een half uur.

Als je slim bent dan reserveer je je tickets voor de Londen Eye vooraf via internet. Ter plaatse kunnen de wachttijden op drukke momenten oplopen tot enkele uren. Dat is zonde van je tijd.
Je kunt je tickets voor de Londen Eye hier bestellen. Wil je korter wachten dan kun je de FAST LANE tickets reserveren. Dat is veruit de snelste manier om een rondje in de Londen Eye mee te kunnen draaien. Je fast lane tickets koop je hier.

Millennium Bridge
De Millennium Bridge is een voetgangersbrug die over de Thames ligt. Deze futuristisch vormgegeven brug was de eerste nieuwe brug sinds de Tower Bridge uit 1894. De Millennium Bridge is in het jaar 2000 drie dagen open geweest. Trillingen hebben ervoor gezorgd dat de brug tot februari 2002 gesloten is geweest om dit probleem op te lossen. De Millennium Bridge ligt prachtig tussen het Tate Modern en de noordelijke oever. Als je in noordelijke richting wandelt dan kijk je recht uit op de koepel van St. Paul's Cathedral.

Dubbeldekker bussen en Black Cabs
Ze zijn niet weg te denken uit het straatbeeld van Londen: de typische rode dubbeldekker bussen en de Londense taxi's. Deze zogenaamde Black Cabs zijn steeds minder vaak zwart. Dat wordt veroorzaakt door de toenemende reclame-uitingen die je op deze hackney's aantreft. De taxi's en bussen zijn zelfs zo typerend voor Londen dat iedereen die in Londen is geweest ze direct herkent op foto's.

Buckingham Palace
Buckingham Palace is de officiële residentie van het Britse staatshoofd. Het paleis ligt ten westen van het centrum van Londen. Het paleis is slechts in een beperkte periode te bezoeken: tijdens de zomermaanden als de koningin in Schotland vertoeft. Er is dan een dagelijkse rondleiding waarvoor je vooraf kaartjes moet kopen. Gedurende het hele jaar is de ceremoniële wisseling van de wacht het dagelijkse hoogtepunt voor toeristen die richting Buckingham Palace wandelen.

Musicals
Londen is een stad waar musicals en theater een populair uitje vormen. De musicals in Londen worden over het algemeen beschouwd als de besten ter wereld. Liefhebbers van musicals die moeten de kans om zo'n optreden in Londen bij te wonen dan ook niet laten schieten. Populaire musicals in Londen zijn The Lion King, Mama Mia! en We Will Rock You.

Tower of London
De Tower of London is een gebouwencomplex in Londen dat al veel verschillende functies heeft gehad zoals fort, arsenaal, gevangenis en paleis. Tegenwoordig is The Tower een belangrijke toeristische attractie waar je onder andere de Britse kroonjuwelen kunt bewonderen.

Palace of Westminster
Het Britse parlement is gezeten in het Palace of Westminster, dat daardoor ook wel Houses of Parliament genoemd wordt. Dit immense gebouw stamt grotendeels uit 1870. De oudste delen stammen echter al uit het jaar 1097. Het meest bekende onderdeel van het Palace of Westminster is de Elizabeth Tower, waar de klok Big Ben in hangt. Deze toren behoort tot de meest gefotografeerde objecten in Londen.

St.Paul's Cathedral
St Paul's Cathedral is een kathedraal gelegen in het centrum van Londen. De huidige kathedraal stamt uit het jaar 1710 en is in de typische Engelse barokstijl opgetrokken. Grote blikvanger is de koepel, die vanaf de zuidelijke oever van de Thames zo prachtig uitsteekt tussen de rest van de bebouwing. De kathedraal is de plek waar Prins Charles en Lady Diana Spencer trouwden. Normaal gesproken wordt daar Westminster Abbey voor gebruikt.

Trafalgar Square
Dit plein behoort tot de bekendste pleinen van Londen. Trafalgar Square is een ruim opgezet plein die haar naam dankt aan de zeeslag bij Trafalgar. Opvallend object op het plein is Nelson's Column. Op de ongeveer vijftig meter hoge zuil staat het standbeeld van admiraal Horatio Nelson, die tijdens deze zeeslag om het leven kwam. Aan Trafalgar Square staat National Gallery, het museum waar belangrijke Europese schilderijen te bewonderen zijn.

Westminster Abbey
De gotische abdij Westminster Abbey neemt een belangrijke plaats in binnen de Koninklijke familie van het Verenigd Koninkrijk. In deze kerk hebben gedurende negen eeuwen zestien huwelijken plaatsgevonden van leden van de Koninklijke familie. Tevens hebben verschillende belangrijke mensen uit de Britse samenleving hier hun laatste rustplaats gevonden, waaronder Charles Darwin, Isaac Newton en Charles Dickens.

The Shard
Bij de opening was The Shard ("De Scherf" in het Nederlands) het hoogste gebouw van Europa. The Shard heeft een hoogte van 310 meter en staat in de wijk Southwark, vlak bij metro- en treinstation London Bridge. The Shard heeft een gerekte piramidevorm met een onregelmatig gevormde punt, alsof er stukken afgebroken zijn. Op de bovenste verdieping is een uitzichtplatform in de openlucht, van waaraf je een prachtig uitzicht over Londen hebt mits het weer het toelaat.

Parken
Londen telt redelijk veel parken, die ervoor zorgen dat de stad van groen en zuurstof voorzien wordt. Een aantal parken in Londen waren oorspronkelijk privéterrein van Britse monarchen maar zijn in de loop der tijd publieke parken geworden. Voorbeelden hiervan zijn Green Park, Hyde Park en St. James's Park. Deze parken worden nog altijd aangeduid als de Royal Parks of London. De parken hebben een belangrijke recreatieve ril in het dagelijks leven van de Londeners. Zo zie je in de parken o.a. speelvelden en skateparken. Ook worden een aantal parken gebruikt voor evenementen zoals popconcerten en culturele manifestaties. In Hyde Park vind je de Prinses Diani-herdenkingsfontein.

30 St Mary Axe
Voor het gebouw "30 St Mary Axe" bestaan meerdere bijnamen, waaronder het veelgebruikte "Augurk". De toren heeft een kegelvorm en bestaat aan de buitenkant hoofdzakelijk uit glaselementen in twee verschillende kleuren. 30 St Mary Axe is één van de meest opvallende bouwwerken in The City, het financiële hart van Londen. Je kunt het gebouwen alleen van de buitenkant bewonderen. Het 180 meter hoge gebouw heeft geen openbare functie.

Greenwich
Het district Greenwich behoort tot de leukste gebieden van de stad Londen. Met het maritiem museum, het koninklijk observatorium, het planetarium, Greenwich Park, de Cutty Sark, The O2 en Greenwich Market heeft Greenwich een ruim scala aan bezienswaardigheden waar je gerust een hele dag voor uit kunt trekken. Uitgebreide informatie over Greenwich staat op onze Greenwich pagina.

Covent Garden Market
Centraal gelegen in Covent Garden is de Covent Garden Market hét uitgaans- en winkelcentrum van de wijk. Hier vind je een leuke mix van marktkramen, winkels, restaurants en vooral in het weekeinde een hoop straatartiesten. Vooral op zondagmiddag kan het erg druk zijn in Covent Garden Market.

10 Downing Street
Niet zomaar een huisnummer, maar de ambtswoning van de premier van het Groot-Brittanië. Dat is kortweg 10 Downing Street. Vanwege terreurdreiging kun je niet meer tot aan de voordeur komen, maar moet je Number Ten zoals de woning ook wel genoemd wordt van achter een hek bekijken.

Piccadilly Circus
Het plein Piccadilly Circus behoort tot de meest bekende pleinen van Londen. Het wordt vaak gezien als hét centrum van Londen, hoewel het geografisch gezien er een klein stukje vandaan ligt. Piccadilly Circus is vooral bekend vanwege de opvallende lichtreclames die vooral tijdens de avonduren erg opvallend aanwezig zijn. De op het plein aanwezige fontein Shaftesbury Memorial is een populair rustpunt in de stad. De treden van de fontein zijn dan ook vaak bezet door rustende toeristen.

Tower Bridge
Van alle bruggen over de River Thames is de Tower Bridge de meest bekende. Wie een foto van Tower Bridge ziet die zal vrijwel direct zien dat dit de beroemde Londense brug betreft. Wie overigens denkt dat de naam verwijst naar de torens die op de brug staan die heeft het mis. De Tower Bridge ligt bij gebouwencomplex de Tower of London en is daarnaar vernoemd. De uit 1894 stammende brug gaat gemiddeld 2 tot 3 keer per dag open. Deze momenten worden tenminste 24 uur van tevoren aangekondigd. Wie de Tower Bridge Exhibition bezoekt die zal van alles zien over de Tower Bridge. Bonus is dat je vanaf de 42 meter boven de Thames liggende verhoging een prachtig uitzicht over Londen krijgt.

London Zoo
De dierentuin van Londen heeft een oppervlakte van 15 hectare, waar om en nabij de twintigduizend dieren wonen. In totaal vertegenwoordigen de dieren ongeveer achthonderd dierenrassen- en soorten. De dierentuin heeft een goede reputatie op het gebied van fokprogramma's van bedreigde diersoorten en natuurbescherming.

Thames
River Thames, in het Nederlands ook wel aangeduid als Theems, is de grootste rivier van Engeland. De Thames stroomt dwars door Londen en is één van de redenen dat Londen uit is gegroeid tot de wereldstad die het nu is. De oevers, kades en bruggen in Londen zorgen ervoor dat de Thames op allerlei manieren betrokken is bij het stadsbeeld. Redelijk wat attracties en bezienswaardigheden liggen direct aan of bij de Thames. Er zijn meerdere rondvaarten mogelijk op de Thames, waarbij je Londen op fraaie wijzen vanaf het water kunt bewonderen.

Windsor Castle
Net buiten Londen, bij het stadje Windsor, ligt Windsor Castle. Dit kasteel is één van de belangrijkste residenties van de koninklijke familie van Groot-Brittanië. De meeste dagen is het kasteel tegen betaling te bezoeken. Je krijgt dan een deel van het kasteel te zien, met name de State Apartments en St George's Chapel waar veel Britse monarchen hun laatste rustplaats gevonden hebben. Windsor Castle is het grootste nog bewoonde kasteel ter wereld.

Musea
Londen telt meer dan tweehonderd musea, waarvan een aantal vooraanstaande musea gratis te bezoeken zijn. Op onze pagina over musea lees je meer over de musea van Londen.

Londen bezienswaardigheden Londen voor beginners Londen informatie Londen informatie Londen tips & nieuws